CO ZJEŚĆ W KIRGISTANIE? Potrawy, których trzeba spróbować

Co zjeść w Kirgistanie

Co zjeść w Kirgistanie? Kirgistan oferuje bogatą i różnorodną kuchnię. Jest ona silnie zakorzeniona w tradycjach nomadów, czyli dawnych koczowników przemierzających środkową Azję. Widoczne są tu również wpływy tureckie, rosyjskie, a nawet chińskie. Kirgiska kuchnia jest bardzo tłusta i bazuje ona na mięsie – przede wszystkim na baraninie, wołowinie i koninie. Oto najpopularniejsze i najbardziej charakterystyczne dania, których warto spróbować w Kirgistanie.

Co warto zjeść w Kirgistanie?

01. Beszbarmak

Beszbarmak to narodowe danie kirgiskie. Jego nazwa oznacza dosłownie „pięć palców”, ponieważ tradycyjnie jadło się go rękoma. Danie to składa się z gotowanego mięsa (baranina, wołowina lub konina) podawanego na rozwałkowanych cienkich plastrach makaronu. Do tego dodaje się jeszcze cebulę, a całość jest polana aromatycznym bulionem.

beszbarmak

02. Lagman

Lagman to przepyszne danie, które składa się z makaronu domowej roboty oraz mięsa (najczęściej wołowiny). Całość uzupełniają warzywa, m.in. papryka, cebula i marchewka. Lagman może być polany bulionem lub występuje w tzw. wersji bosej, czyli bez bulionu. Jest to jedno z najpopularniejszych dań w całej środkowej Azji.

lagman

03. Plov

Plov (określany też jako pilaf) to tzw. danie jednogarnkowe, które składa się z ryżu gotowanego z mięsem (najczęściej baraniną). Zwykle dodaje się do niego marchewkę, cebulę oraz liczne przyprawy. Danie to zajmuje szczególne miejsce w kuchni kirgiskiej. Jest ono podczas różnych uroczystości oraz na specjalne okazje.

plov

04. Kurdak

Kurdak to popularne danie, które głównym składnikiem jest mięso (baranina, wołowina lub konina). Jest ono krojone na małe kawałki i smażone na dużym ogniu. Kurdak jest podawany z ziemniakami i cebulą. To jedno z kluczowych dań w kuchni kirgiskiej.

kurdak

05. Pielmieni

Pielmieni to pierogi z mięsem, które wywodzą się co prawda z kuchni rosyjskiej, ale są także popularne w Kirgistanie. Składają się one z cienkiego ciasta, które jest wypełnione mięsem mielonym. Często dodaje się do nich także cebulę, czosnek i inne przyprawy. Pielmieni można podawać na różne sposoby. W Kirgistanie zazwyczaj pływają one w aromatycznym bulionie.

pielmieni

06. Boorsok

Boorsok to małe smażone kawałki ciasta, które podaje się jako przekąskę lub dodatek do głównego posiłku.

boorsok

07. Manty

Manty to środkowoazjatycka odmiana pierogów. Są one bardzo popularne zarówno w Kirgistanie jak i w innych krajach regionu. Te sporych rozmiarów pierogi są najczęściej wypełnione mielonym mięsem oraz kawałkami tłuszczu. Mogą też jednak występować w innych odmianach, np. z ziemniakami. Często podaje się je z ostrym sosem pomidorowym.

manty

08. Oromo

Oromo to tradycyjne danie kuchni kirgiskiej. W porównaniu z innymi potrawami jest ono mniej popularne, ale również warte spróbowania. Oromo to cienkie rozwałkowane ciasto gotowane na parze, które wypełnia się mięsem mielonym, a następnie zawija w długi rulon. Można je podawać z kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym.

oromo

09. Lepioshka

Lepioshka to tradycyjny kirgiski chleb. Jest on wypiekany w glinianym piecu i ma formę dużego płaskiego placka. To podstawa kirgiskiej kuchni, a czasami także… prawdziwe dzieło sztuki. Wszystko za sprawą pięknych wzorów, które często ozdabiają powierzchnię chleba.

Podoba Ci się ten tekst, a może zainspirowałem Cię do podróży? Będę Ci bardzo wdzięczny, jeśli zechcesz zaprosić mnie na wirtualną kawę! Przeznaczę ją na dalszy rozwój bloga 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to

10. Samsa

Samsa to pieczone bułeczki, które są nadziewane mięsem mielonym, kawałkami tłuszczu, cebulą i przyprawami. Mają one zwykle kształt trójkątny lub kwadratowy. To popularna szybka przekąska – idealna, żeby zjeść coś ciepłego na szybko.

11. Mampar

Mampar to tradycyjna kirgiska zupa, która jest bardzo smaczna, a jednocześnie bardzo prosta. Składa się ona z małych kawałków mięsa (baranina lub wołowina), ziemniaków, cebuli, marchewki, papryki, pomidorów i licznych przypraw. Ważnym składnikiem są również małe domowe kluseczki. Zupa jest gorąca i sycąca – idealna na chłodne dni.

mampar

12. Kumys

Kumys to tradycyjny napój wśród kirgiskich pasterzy. Jest to fermentowane mleko klaczy, które ma bardzo charakterystyczny kwaśny smak. Napój ten z pewnością nie każdemu będzie smakował.

kumys

Zobacz również:

KIRGISTAN NA WŁASNĄ RĘKĘ. Jak się przygotować? Co warto wiedzieć?


Podobał Ci się ten tekst lub może masz do niego jakieś dodatkowe pytania? Zostaw komentarz, a z przyjemnością Ci odpowiem!

A może jesteś ciekawy kolejnych tekstów na blogu? Dołącz do wspólnej podróży na Facebooku @stronyswiata.blog oraz na Instagramie @darek_wojdyga!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *